Home Presse

Pressechef

Anders Aistrup
+4520111665
anders@istrup.dk

Pressemeddelelse fra Sol over Gudhjem – 23. oktober 2020

Sol over Gudhjem og Røde Kors præsenterer årets julegløgg og julekrydderi

Sol over Gudhjem er en del af Røde Kors, Klub 10 i 2020/2021 og har i den anledning udviklet årets julegløgg og julekrydderi i en særlig gaveæske. Overskuddet fra salget af gaveæsken går til Røde Kors.

Gløgg – en klassiker med et tvist

Gaveæsken består af en pose med økologisk gløggkrydderi, en krydderikværn fra CrushGrind®, økologiske krydderier fra Mandala Organic samt opskrifter på både en kold og varm julegløgg.

Gløggkrydderierne består bl.a. af kanel, hibiscus og fyrreskud. Det giver en smuk pink gløgg, som fortjener at blive serveret i et flot glas. Når gløggen er klar til servering, kværner du den tilhørende krydderiblanding bestående af hindbærblade, citrontimian, hibiscus og rosenblomst over den varme gløgg. De æteriske olier i blandingen løfter oplevelsen af både duft og smag.

”Vi har haft Theis Brydegaard, vores vinder af Sol over Gudhjem fra 2009, med i køkkenet for at arbejde på denne her nytolkning af den klassiske gløgg, og vi er meget glade for resultatet. Vi er kommet frem til en lækker lyserød gløgg – frisk og krydret, som kan bruges både varm og kold. Fyrreskud, og hibiscus giver en frisk smag og den lyserøde farve, sammen med de mere klassiske gløggkrydderier der er med i mixet, runder det godt af. Når man til sidst kværner citrontimian og roser udover, breder der sig en fantastisk duft i hele køkkenet” siger Mikkel Marschall.

Giv dine gæster en gourmet oplevelse med denne anderledes og lækre gløgg – og glem ikke det friskkværnede krydderi på toppen.

Julekrydderiet – giv dine gæster en gourmetoplevelse

Julekrydderiet leveres i en gaveæske bestående af en krydderikværn fra CrushGrind®, økologiske krydderier fra Mandala Organic og opskrifter på juleand og julegås. Julekrydderiet er en ”9 Spice” altså 9 forskellige økologiske krydderier.

”Ved at bruge hele krydderier, frigiver du smagen idet du kværner krydderierne. Når du bruger økologiske krydderier, så slipper du for de fyldemidler og smagsforstærkere, der desværre findes i mange krydderier i dagligvarehandlen” fortæller Mikkel Marschall.

Giv dine gæster en gourmetoplevelse juleaften, med dette julekrydderi.

Køb årets julegløgg og julekrydderi her fra d. 1. november:

  • Illum
  • Bahne
  • crushgrind.com
  • Pris kr. 299,- for en gaveæske med enten julegløgg eller julekrydderi

Fakta om Sol over Gudhjem:

  • Sol over Gudhjem er Danmarks største kokkekonkurrence
  • Sol over Gudhjem foregår hvert år i Gudhjem på Bornholm, og består af en kokkekonkurrence, dessertkonkurrence, produktpris, og et stort madmarked der fylder hele havnen.
  • Konkurrencen startede i 2009 og er i dag vokset til et stort gastronomisk univers, som hvert år tiltrækker mere end 10.000 foodies, besøgende, turister og journalister fra hele verden
  • Det er brødrene Mikkel og Mads Marschall der står bag Sol over Gudhjem
  • Sol over Gudhjem modtog i 2020 Preben Hansens Legats Hæderspris, som anerkendelse af deres mangeårige bidrag til at fremme gastroturismen i Danmark og til at sætte Bornholm på det gastronomiske Danmarkskort
  • Mikkel og Mads Marschall er udvalgt som Røde Kors Klub 10 ambassadører 2020/2021

Fakta om Mandala Organic:

  • En dansk webshop stiftet i 2015
  • Mandala Organic arbejder med økologiske krydderier af den bedste kvalitet
  • Økologiske krydderiblandinger laves uden fyldemidler, smagsforstærkere, antiklumpningsmidler eller konservering.

Fakta om CrushGrind:

  • CrushGrind er en dansk og patenteret opfindelse.
  • CrushGrind er et keramisk kværnværk der kan kværne alle typer af tørrede krydderier og urter
  • Hele krydderier gemmer på smag og duft i form af aromatiske olier
  • Når du kværner dit krydderi, vil de aromatiske olier blive frigivet
  • Du får meget mere smag og duft ved at arbejde med hele krydderier fremfor pulverkrydderie
Hent billeder af Årets julegløgg og julekrydderi (dropbox)

Fredag den 3. juli 2020

Marschall-brødrene starter kokkekonkurrence for unge kokketalenter

Der findes konkurrencer for de etablerede kokke og køkkenchefer, der findes de helt fine elevkonkurrencer, men der mangler noget midt i mellem. Mikkel og Mads Marschall, der står bag landets største kokkekonkurrence Sol over Gudhjem, starter derfor konkurrencen Rising Star. En kokkekonkurrence for unge danske kokke, der er på vej til at etablere sig i den danske kokkeelite.

Formålet med Sol over Gudhjems Rising Star er at give talentfulde kokke fra hele landet en mulighed for at konkurrere mod hinanden og vise sig frem for branchen, at udvikle talenterne til den danske kokkebranche, og synliggøre kokkefaget for den danske befolkning og promovere branchen som et muligt karrierevalg.

Konceptet er som man kender det i Sol over Gudhjem: Der skal dystes i lækre, lokaltproducerede danske råvarer. Mikkel og Mads Marschall vil trække på sit store netværk i branchen for at sikre sig, at de dommere, der skal bedømme de unge talenters madlavning, kommer fra den absolut øverste hylde. Den første dommer er på plads: vinder af Sol over Gudhjem 2019, Gabriel Hedlund.

Den første udgave af Rising Star finder sted i januar 2021, der laves som en TV-produceret kokkekonkurrence produceret af og vist på TV 2/Bornholm. Forhåbningen er, at Sol over Gudhjem Rising Star på sigt kan blive sendt på landsdækkende TV.

Mikkel Marschall, Sol over Gudhjem:
”Vi vil gerne gøre noget for alle de kokketalenter, der går rundt ude på restauranterne og ikke er med i de store konkurrencer som fx Bocuse d’Or og Sol over Gudhjem. Så jeg meget glad for, at vi kan lave vores nye Rising Star-konkurrence i et format, som minder om Sol over Gudhjem. Vi er i flere år blevet spurgt, om vi ikke kunne lave Sol over Gudhjem for danske kokketalenter. Det har ikke været muligt for os i det setup, der hedder Sol over Gudhjem. Men corona-pandemien har selvfølgelig skabt en ny situation, så da TV 2/Bornholm spurgte os igen, så sagde vi selvfølgelig ja. Det skal naturligvis afholdes på Bornholm og Madkulturhuset i Melsted er det optimale sted”.

Jan Jørgensen, adm. direktør, TV 2/Bornholm:
”Det er lige præcis nu, hvor restauranterne er genåbnet, at der skal satses på den næste generation, der skal føre den danske restaurantscene fremad. Derfor har TV 2/Bornholm præsenteret idéen for Mikkel og Mads Marschall. De har grebet idéen og vil nu trække på al deres ekspertise indenfor mad og events – og vi glæder os til at være med, så vi kan få de danske kokketalenter frem i rampelyset”.


 

25 juni 2020

Preben Hansens Legat hædrer initiativet Sol over Gudhjem

Den bornholmske kokkekonkurrence Sol over Gudhjem modtog i dag Preben Hansens Legats Hæderspris 2020. Konkurrencen har til formål at øge kendskabet til danske råvarer og specialiteter samt at fremme udbredelsen af disse – både blandt befolkningen og i gourmetrestauranterne.

Initiativtagerne til Danmarks største kokkekonkurrence ’Sol over Gudhjem’, Mikkel (t.v.) og Mads Marschall, modtog i dag Preben Hansens Legats Hæderspris 2020 som anerkendelse af deres mangeårige bidrag til at fremme gastroturismen i Danmark og til sætte Bornholm på det gastronomiske Danmarkskort.

Hædersprisen tilfalder initiativtagerne Mads og Mikkel Marschall, som siden 2009 har drevet kokkekonkurrencen og under vejs tilført en række beslægtede aktiviteter. Arrangementet, der afholdes på havnen i Gudhjem, har tiltrukket sig stigende national og international opmærksomhed med over 10.000 besøgende i 2018. Initiativet bidrager dermed til at fremme gastroturismen i Danmark, men i særdeleshed til at sætte Bornholm på det gastronomiske Danmarkskort og fremme interessen for føde- og råvarer fra Bornholm og andre egne af Danmark.

Bornholm på det gastronomiske landkort
”På Bornholm har man forstået, at udnyttes øens særlige klima og dets gode betingelser for at skabe en række unikke produkter baseret på råvarer af højeste kvalitet. Sol over Gudhjem er med til at få det budskab ud i verden. Vi tror på, at regionale initiativer som dette gør en forskel – både i forhold til Danmarks turistmæssige interesser og i forhold til hotel- og restaurationsbranchen på øen, hvor de bornholmske restauranter hyldes for deres fabelagtige evne til at benytte sig af lokale fødevarer til at skabe gastronomiske oplevelser på tallerkenen. Det er dét, vi gerne vil hædre med denne pris”, forklarede formand for bestyrelsen i Preben Hansens Legat, Kirsten Leth i forbindelse med tildelingen af prisen.

Hæder og håndsrækning
På vegne af Sol over Gudhjem udtrykte Mikkel Marschall betydningen af Hædersprisen: ”2020 har været et hårdt år for Sol over Gudhjem. På grund af COVID-19 måtte vi desværre aflyse en række af sommerens aktiviteter. Derfor kommer Hædersprisen både som en faglig anerkendelse, som vi begge er virkelig stolte af og som en økonomisk håndsrækning på rette tid og sted. Potentialet for flere turister – især uden for sæsonen – er stort og Hædersprisen vil være med til at sætte ekstra fokus på Bornholm som en gastronomi-ø og på Danmarks mange regionale specialiteter, som alle kan lade sig inspirere af til at lave sund og velsmagende mad”.


Pressechef, Anders Aistrup
+45 20 11 16 65
anders@istrup.dk

Billeder fra Sol over Gudhjem 2019