Home Presse
Fredag den 3. juli 2020

Marschall-brødrene starter kokkekonkurrence for unge kokketalenter

Der findes konkurrencer for de etablerede kokke og køkkenchefer, der findes de helt fine elevkonkurrencer, men der mangler noget midt i mellem. Mikkel og Mads Marschall, der står bag landets største kokkekonkurrence Sol over Gudhjem, starter derfor konkurrencen Rising Star. En kokkekonkurrence for unge danske kokke, der er på vej til at etablere sig i den danske kokkeelite.

Formålet med Sol over Gudhjems Rising Star er at give talentfulde kokke fra hele landet en mulighed for at konkurrere mod hinanden og vise sig frem for branchen, at udvikle talenterne til den danske kokkebranche, og synliggøre kokkefaget for den danske befolkning og promovere branchen som et muligt karrierevalg.

Konceptet er som man kender det i Sol over Gudhjem: Der skal dystes i lækre, lokaltproducerede danske råvarer. Mikkel og Mads Marschall vil trække på sit store netværk i branchen for at sikre sig, at de dommere, der skal bedømme de unge talenters madlavning, kommer fra den absolut øverste hylde. Den første dommer er på plads: vinder af Sol over Gudhjem 2019, Gabriel Hedlund.

Den første udgave af Rising Star finder sted i januar 2021, der laves som en TV-produceret kokkekonkurrence produceret af og vist på TV 2/Bornholm. Forhåbningen er, at Sol over Gudhjem Rising Star på sigt kan blive sendt på landsdækkende TV.

Mikkel Marschall, Sol over Gudhjem:
”Vi vil gerne gøre noget for alle de kokketalenter, der går rundt ude på restauranterne og ikke er med i de store konkurrencer som fx Bocuse d’Or og Sol over Gudhjem. Så jeg meget glad for, at vi kan lave vores nye Rising Star-konkurrence i et format, som minder om Sol over Gudhjem. Vi er i flere år blevet spurgt, om vi ikke kunne lave Sol over Gudhjem for danske kokketalenter. Det har ikke været muligt for os i det setup, der hedder Sol over Gudhjem. Men corona-pandemien har selvfølgelig skabt en ny situation, så da TV 2/Bornholm spurgte os igen, så sagde vi selvfølgelig ja. Det skal naturligvis afholdes på Bornholm og Madkulturhuset i Melsted er det optimale sted”.

Jan Jørgensen, adm. direktør, TV 2/Bornholm:
”Det er lige præcis nu, hvor restauranterne er genåbnet, at der skal satses på den næste generation, der skal føre den danske restaurantscene fremad. Derfor har TV 2/Bornholm præsenteret idéen for Mikkel og Mads Marschall. De har grebet idéen og vil nu trække på al deres ekspertise indenfor mad og events – og vi glæder os til at være med, så vi kan få de danske kokketalenter frem i rampelyset”.


 

25 juni 2020

Preben Hansens Legat hædrer initiativet Sol over Gudhjem

Den bornholmske kokkekonkurrence Sol over Gudhjem modtog i dag Preben Hansens Legats Hæderspris 2020. Konkurrencen har til formål at øge kendskabet til danske råvarer og specialiteter samt at fremme udbredelsen af disse – både blandt befolkningen og i gourmetrestauranterne.

Initiativtagerne til Danmarks største kokkekonkurrence ’Sol over Gudhjem’, Mikkel (t.v.) og Mads Marschall, modtog i dag Preben Hansens Legats Hæderspris 2020 som anerkendelse af deres mangeårige bidrag til at fremme gastroturismen i Danmark og til sætte Bornholm på det gastronomiske Danmarkskort.

Hædersprisen tilfalder initiativtagerne Mads og Mikkel Marschall, som siden 2009 har drevet kokkekonkurrencen og under vejs tilført en række beslægtede aktiviteter. Arrangementet, der afholdes på havnen i Gudhjem, har tiltrukket sig stigende national og international opmærksomhed med over 10.000 besøgende i 2018. Initiativet bidrager dermed til at fremme gastroturismen i Danmark, men i særdeleshed til at sætte Bornholm på det gastronomiske Danmarkskort og fremme interessen for føde- og råvarer fra Bornholm og andre egne af Danmark.

Bornholm på det gastronomiske landkort
”På Bornholm har man forstået, at udnyttes øens særlige klima og dets gode betingelser for at skabe en række unikke produkter baseret på råvarer af højeste kvalitet. Sol over Gudhjem er med til at få det budskab ud i verden. Vi tror på, at regionale initiativer som dette gør en forskel – både i forhold til Danmarks turistmæssige interesser og i forhold til hotel- og restaurationsbranchen på øen, hvor de bornholmske restauranter hyldes for deres fabelagtige evne til at benytte sig af lokale fødevarer til at skabe gastronomiske oplevelser på tallerkenen. Det er dét, vi gerne vil hædre med denne pris”, forklarede formand for bestyrelsen i Preben Hansens Legat, Kirsten Leth i forbindelse med tildelingen af prisen.

Hæder og håndsrækning
På vegne af Sol over Gudhjem udtrykte Mikkel Marschall betydningen af Hædersprisen: ”2020 har været et hårdt år for Sol over Gudhjem. På grund af COVID-19 måtte vi desværre aflyse en række af sommerens aktiviteter. Derfor kommer Hædersprisen både som en faglig anerkendelse, som vi begge er virkelig stolte af og som en økonomisk håndsrækning på rette tid og sted. Potentialet for flere turister – især uden for sæsonen – er stort og Hædersprisen vil være med til at sætte ekstra fokus på Bornholm som en gastronomi-ø og på Danmarks mange regionale specialiteter, som alle kan lade sig inspirere af til at lave sund og velsmagende mad”.


Pressechef, Christian Kehler
41 86 42 11
christian.kehler@gmail.com

Billeder fra Sol over Gudhjem 2019